DE TUINDERIJ

Land en Boschzigt, rustig gelegen tussen Hilversum en 's-Graveland, is de oudste biologisch-dynamische tuinderij van Nederland. Al sinds 1949 worden er diverse groenten, fruit en kruiden geteeld. De beschutte ligging en de door jarenlange verzorging vruchtbaar gemaakte zandgrond lenen zich bij uitstek voor zeer uiteenlopende gewassen.
Er worden onder meer bonen, wortels, asperges, suikermais en aardappelen geteeld.
De vers van het land geoogste groenten zijn in het op de tuinderij gelegen pittoreske winkeltje verkrijgbaar. Ook voor brood, zuivelproducten, vele soorten kaas, sapjes, wijnen, vlees en een ruime keus aan droogwaren kan men er terecht.


Land en Boschzigt is niet 'zomaar een tuinderij', maar een veelzijdig bedrijf dat voor een groot deel op vrijwilligers draait. En niet alleen op vrijwilligers, maar ook op mensen met een beperking, die, hoe treffend, 'hulpboeren' worden genoemd.
Daarnaast vinden ook stagiaires er een plek onder de zon én de regen...
Het is met recht een plek van en voor velen.


DE WIJNGAARD

Gedurende zo'n vijftig jaren was de achter de oude muren verscholen tuin al niet meer gebruikt, tot Sijmen Brandsma, de eigenaar van Land en Boschzigt, na lang aanhouden toestemming kreeg van Natuurmonumenten om er een wijngaard te beginnen.
Een lang gekoesterde wens ging daarmee in vervulling.

Waar in de Gouden Eeuw perziken en ananassen geteeld werden en tegen de slangemuur uit 1635 peren en abrikozen groeiden, trof Sijmen een door berenklauwen, bramen en allerlei struikgewas overwoekerde tuin aan. Vele enthousiaste vrijwilligers en medewerkers spanden zich in en wekten de tuin uit een diepe slaap.
Er werden in 2008 zo'n 2000 Solaris wijnstokken geplant. En natuurlijk werd er geoogst!

De eerste wijn werd gebotteld in 2011 en bleek een heerlijke, soepele witte wijn.
Een mooie en welverdiende beloning voor alle noeste arbeid!